TARIM ARAZİLERİ BÜYÜK ZARAR GÖRDÜ

TAKİP ET

Denizli'nin Honaz İlçesinde dün gece etkili olan dolu ve sağanak yağış sele neden oldu. Karaçay, Akbaş ve Aydınlar köylerinde sebze bahçeleri zarar gördü, 6 hayvan telef oldu 3 ev su altında kaldı.

Denizli’nin Honaz İlçesi kırsal kesimlerinde dün gece etkili olan yoğun dolu ve ardından gerçekleşen sağanak yağış sele neden oldu.

Acıarmut, Boyalık, Çatalçam ve Tepeli mevkiindeki derelerden gelen sel Karaçay, Aydınlar ve Akbaş köylerini vurdu. Bölgede AFAD ve itfaiye ekipleri kurtarma çalışması başlattı. Üç evin su altında kaldığı bölgede çok sayıda hayvan damı selden etkilendi.



Kurtarma ekipleri gece boyunca küçükbaş ve büyükbaş hayvanları sel sularından kurtarmak için mücadele etti. Sabaha karşı etkisini kaybeden sel sonrası bölgede ilçe tarım müdürlüğü ve belediye ekipleri hasar tespit çalışmaları başlattı. Selin üç köyde altyapıya büyük zarar verdiği görüldü. Özellikle parke taşı döşeli caddeler çamurla kapandı.



‘TARIM ARAZİLERİ BÜYÜK ZARAR GÖRDÜ’

Bölgede tarım arazileri sel sularından büyük zarar gördü. Bir ay önce dikilen yerel domates fideleri sel sularının altında kaldı. Sebzeciliğin yaygın olduğu bölgede salatalık, patlıcan, biber ekili tarım arazileri çamur altında kaldı. Bölgede hasar tespit çalışmaları başlatılırken bölge üreticileri neredeyse tüm bahçelerin selden etkilendiğini söyledi.

Karaçaylı üretici Osman Özen selin birden geldiğini belirterek; “Su dağlardan birden gelmeye başladı. Her taraf su ve çamur oldu. Kanallar akan suları almadı. Bahçeleri sel aldı. En çok tarım arazileri zarar gördü. Sebze bahçeleri tamamen bitti” diye konuştu.



‘KOYUNLARINI KURTARMAK İÇİN SEL SULARINA GİRDİ’

Sel sırasında koyunlarının ağılda kaldığını söyleyen Karaçaylı üretici Ahmet Ömürlü; “Sel sırasında bahçedeydim. Hayvanların sel altında kaldığını görünce hemen koşup onları çıkarmak istedim. Ağılın bir duvarını yıktım. İki koyun ölmek üzereyken onları kurtardım. Sonra tek tek bütün koyunları ağıldan çıkardım.



Ben suya girdiğimde su koyunların boyunu aşmış göğüs hizama kadar gelmişti. Hayvanlarımızı kurtardık ama bahçelerde büyük zarar var. Daha yeni gideler dikilmişti. Gözle görebildiğimiz tüm tarım arazileri selden etkilendi. Zor durumdayız” ifadelerini kullandı.



‘BÜYÜK KAYIP YAŞADIK’

Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek gece boyunca sel bölgesinde kurtarma çalışmalarına katıldıklarını belirterek, “Üç köyümüz selden etkilendi. Dikili alanlar harap oldu. 6 küçükbaş hayvan telef oldu üç evimiz su altında kaldı. Ani ve yoğun bir yağış gördük. Üreticilerimiz de çok zor bir gece geçirdi. Tek tesellimiz can kaybının olmaması.

Burada ekonomik olarak büyük bir kayıp oluştu. Özellikle üstyapı tamamen bitmiş durumda. Diğer kurumların katkıları ile bu hasarı ortadan kaldıracağız. Yarayı birlikte saracağız. Burada sebzecilik çok önde. Çay havzasındaki en verimli alanlar ürünlerini kaybetti. Üretici büyük ekonomik kayıp yaşayacak” diye konuştu.
 

honaz sel Acıarmut Boyalık Çatalçam Tepeli hasar