TES'DEN ÇARPICI ANKET

TAKİP ET

Türk Eğitim-Sen  (TES) 18-22 Ağustos tarihleri arasında TES olarak 'Okullar Açılıyor. Niçin? Nasıl?' başlıklı bir anket çalışması gerçekleştirdi.

Araştırmanın amacı 2021-2022 eğitim-öğretim yılında okulların açılmasına yönelik öğretmen, eğitim yöneticileri ve eğitim çalışanlarının görüş ve önerilerini belirlemek olarak açıklandı. Anket çalışmasına 43 bin 355 kişi katıldı.

Katılımcıların %58’i okulların tam zamanlı açılmasını desteklerken, %31’i hibrit modelin devam etmesi (belirli günlerde belirli kademeler için açılmalı) gerektiği görüşünde. Okulların hiçbir şekilde açılmaması, uzaktan eğitimin devam etmesi gerektiği görüşünü savunanların oranı ise % 11.

Okulların açılması gerektiğini düşünen katılımcılar en çok online eğitimin yüz yüze eğitim yerini tutmadığını (%73,9), eğitimde fırsat ve imkân eşitsizliğinin (%70,6) ve öğrenme eksikliklerinin çok fazla arttığını (%69,5), online eğitim süreçlerinde dikkat ve motivasyon eksikliği olduğunu (%59,3) ifade etmiş ve bundan dolayı okulların açılması gerektiğini belirtti.

Okulların açılmaması gerektiğini düşünen katılımcılar en çok; öğrencilerin sosyal mesafeyi koruyamayacağı, okullarda önlemlerin yeterli olmadığı, aşı olunsa bile bulaş riskinin çok fazla olduğu ve aktif taşıyıcı öğrencilerden virüs bulaşacağını ifade etti.

En az belirtilen sebeplerde ise okullarda yeterli personelin olmadığı, sürekli maske ile ders anlatmanın zor olacağı ve pandemi bitmeden açılmaması gerektiği ifade edildi.Katılımcıların %50,1’i okulların tamamen yüz yüze veya hibrit eğitimde en çok derslerin tamamının olması gerektiğini ifade etti.

Daha sonra sırasıyla en çok %39,9’u temel derslerin olması gerektiğini, %38,4’ü ise öğrenme eksiklikleri ve kayıpları tespit edilip buna uygun ders içerikleri oluşturulmalı şeklinde görüş belirtti.

Yıl içinde online eğitimin devam etmesi durumunda ölçme ve değerlendirmenin nasıl olması gerektiği konusunda katılımcılar en çok yüz yüze olması gerektiği (%58,9), daha sonra sırasıyla en çok performansa dayalı (%26,3), sınav olmamalı ve not verilmemeli (%21,2), sadece ödev verilerek ölçme değerlendirme yapılmalı (%12) şeklinde görüş belirtti.

Katılımcıların %24,6’sı yüz yüze eğitimde bir ders süresinin 40 dakika olması gerektiğini ifade ederken, %66,8’i ise 30 dakika, %6,3’ü 20 dakika olması gerektiğini belirtmiştir. Bu soruya fikrim yok cevabı verenlerin oranı %2,3. Buna göre ankete katılanların büyük bölümü yüz yüze bir ders süresinin 10 dakika azaltılarak 30 dakikaya düşürülmesini istiyor.

Katılımcılar, Milli Eğitim Bakanlığının pandemi sürecine yönelik politikalarını 1-5 arasında genel olarak düşük düzeyde (ortalama=2,6) yeterli buluyor. Katılımcılar okullarının pandemi önlemleri açısından 1-5 arasında yüksek düzeyde (ortalama=3,5) yeterli olduğunu ifade etmişlerdir. Katılımcıların okulların açılması durumunda kendilerine Covid bulaşması ile ilgili orta düzeyde (ortalama=3,3) kaygılı oldukları ortaya çıktı.

Katılımcılar pandemi önlemleri açısından en çok öğrenci sayılarını (%63,7) sorun olarak görüyor. Daha sonra sırasıyla en çok; pandemi önlemleri konusunda bilinç düzeyini (%49,5), sınıf, tuvalet, öğretmenler odası gibi yerlerde mesafenin olmayışını (%48,9),  personel sayısının yetersizliğini (%43,9), tuvaletlerin temizliğini (%35,9), hijyen ürünlerinin yetersizliğini (%31,1) sorun olarak görüyor.

Katılımcıların %72,5’i öğretmenlere, öğrencilere ve ailelere yönelik pandemi önlemleri konusunda eğitim programlarının düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.Katılımcıların %79,9’u covid geçirmediğini, %20,1’i geçirdiğini ifade etti. %22,5’i aşı olmadığını belirtirken; % 8’i tek doz olduğunu, %58,3’ü iki doz olduğunu, % 11,3’ü de 3 doz olduğunu ifade etti. Yani öğretmenlerin %77,6’sı aşılandığını belirtti.

Aşı olmadığını belirten katılımcılar en çok; aşı olmayı istemediğini (%54,3), daha sonra sırasıyla en çok aşının faydalı olmadığını (%53,7), aşının daha zararlı olduğunu (%51,1),  sağlık politikalarına güvenmediğini (%48,9), yerli aşıyı beklediğini (%18,8)  ifade etti.Katılımcıların %61’i aşılanmayan öğretmenler ve eğitim çalışanlarından PCR testi istenmesi gerektiğini ifade etti.

Bu soruya % 30,9’u hayır cevabı verirken, % 8,1’i fikri olmadığını ifade etti.PCR testi yapılmasını isteyenlerin %45,2’si PCR testinin haftada bir, %24’ü iki günde bir, % 19,4’ü üç günde bir, %6,8’i ayda bir yapılması gerektiğini ifade ederken, % 4,6’sı fikrim yok cevabı verdi.Ankete katılanların %45,3’ü öğrencilere de PCR testi uygulanması gerektiği görüşünde.

Bu soruya hayır cevabı verenlerin oranı %42,5, fikrim yok cevabı verenlerin oranı ise %12,2.Öğrencilere PCR testi uygulanması gerektiğini düşünenlerin %51,6’sı testin haftada bir, %21,3’ü iki günde bir, %16’sı üç günde bir, % 8,3’ü ayda bir uygulanması gerektiği görüşünde. Fikrim yok cevabı verenlerin oranı ise % 2,8.

Katılımcıların % 36,2’si öğrencilere aşı zorunluluğu getirilmesini isterken, % 48,7’si aşı zorunluluğunun getirilmesini istemiyor. Fikrim yok cevabı verenlerin oranı % 15,1.“12 yaşından büyük öğrenciler aşılanmalı mı?” sorusuna katılımcıların %47,9’u evet derken, %35,8’i hayır demiştir. Fikrim yok cevabı verenlerin oranı yüzde 16,3. “Aşılama yaşı gelen çocuğunuza aşı yaptırır mısınız?” sorusuna katılımcıların %49,2’si evet yanıtını verirken, %37,5’i hayır yanıtını verdi. Fikrim yok cevabı verenler %13,3.

“CİDDİ TALEPLERİ VAR”

Anket sonuçlarını değerlendiren Türkiye Kamu Sen Denizli İl Temsilcisi ve (TES) Şube Başkanı Emre Erdoğan, “Anket sonuçları, okulların açılma aşamasında eğitime önemli bir projeksiyon tutmaktadır. Bu noktada eğitimcilerin de okulların tam zamanlı açılmasına yönelik ciddi talebi bulunduğunu görüyoruz. Bu durum, eğitimde daha fazla öğrenme kaybının ve eksikliğinin yaşanmaması ve telafilerin yapılması açısından büyük önem kazanmaktadır.

Ayrıca ankete katılan eğitimcilerin yüzde 77,6’sının aşılandığını belirtmesi önemli bir husustur. Eğitimcilerimiz yüz yüze eğitime bu noktada hazırdır.Öte yandan PCR testi ile ilgili bir zorunluluk olmaması gerektiğini en baştan beri dile getiriyoruz.

Aşı olanların dahi covid olduğunu göz önüne aldığımızda aşı olmayan eğitimcilere PCR testi zorunluluğu anlamsız bir uygulamadır. Tabi şunu da belirtelim ki; ankette katılımcıların yüzde 61’i eğitim çalışanlarına getirilen PCR testi zorunluluğunu desteklerken, yüzde 45,3’ü öğrencilere de bu testin uygulanması gerektiği görüşünde” dedi.

“ÖNLEM ALINMALI”

Okulların açılmasına az bir süre kala ciddi önlem alınmasını isteyen Erdoğan, “Ankete katılanların yüzde 36,2’si öğrencilere de aşı zorunluluğu getirilmesini isterken, yüzde 47,9’u 12 yaşından büyük öğrencilerin aşılanması gerektiği görüşünde. Ayrıca ankete katılanların büyük bölümünün yüz yüze ders sürelerinin 10 dakika azaltılarak 30 dakikaya düşürülmesini istemesini de Milli Eğitim Bakanlığı dikkate almalıdır.6 Eylül’e sayılı günler kala okullarda şu önlemler de mutlaka alınmalıdır: Salgın koşullarının gerektirdiği tedbirleri almak için okullarımıza ek bütçe tahsis edilmeli, teneffüs süreleri uzatılmalı, sınıflar sıklıkla havalandırılmalı, ders süreleri uzaktan eğitimde olduğu gibi 30 dakika olarak ayarlanmalıdır.

Maske başta olmak üzere covid tedbirlerinin gerektirdiği malzemeler yeterli sayıda temin edilmelidir. Öğrenci sayısı çok olan okullara daha az öğrenci sayısına sahip olan ve fiziki imkânları müsait olan okulların sınıfları tahsis edilmelidir.

Her eğitim bölgesine mobil sağlık ekibi tahsis edilerek hem okullarımızda sağlık tedbirlerinin alınması sağlanmalı hem de öğrencilerin covid-19 takipleri yapılmalıdır. Bu tedbirler salgının yayılımını önlemek ve okulların tam zamanlı yüz yüz yüze eğitimi sürdürmesi açısından çok önemlidir” diye konuştu. MESUT GÜLER

 

Türk Eğitim-Sen anket Okullar Açılıyor eğitim anketi aşı