ÜRETİCİNİN YÜZÜ GÜLÜYOR

TAKİP ET

Kozmetik sanayi başta olmak üzere pek çok alanda kullanılan ve ilimizde üretimi her geçen yıl daha da artan lavantanın hasadı başladı. Rekoltenin artmasıyla ve fiyatların da artmasıyla birlikte lavanta üreticisinin yüzü bir kez daha güldü.

Ülkemizde tıbbi aromatik bitki üretimi her yıl daha da artmakta. Özellikle kozmetik sanayiinin vazgeçilmez ürünü olan lavanta üreticisinin her geçen yıl yüzünü daha da ağartıyor. Lavantanın yaş ve kuru fiyatlarının daha da artmasıyla birlikte lavanta üretimine talep daha da artıyor.



Denizli'de lavantanın en çok ekildiği ve bu anlamda üreticinin en fazla yatırım yaptığı yer, Pamukkale İlçesine bağlı Gözler Mahallesi. Doğal görüntüsü ile yerli turistin uğrak mekanı olan Gözler'de lavanta hasadı da başladı. Üretici Mehmet Aksoy, rekoltenin artması ve fiyatların istenen düzeyde olması nedeniyle bu yıl çiftçinin yüzünün güldüğünü söyledi. Her geçen yıl rekoltenin arttığına dikkat çeken Aksoy, "Geçen seneki oranla bu seneki oran biraz daha farklı tabi. Lavantada kümeler büyüdükçe fark artıyor. Bu açıdan rekolte biraz daha fazla." ifadelerini kullandı. Lavanta fiyatlarının bir önceki yıla oranla yüzde 63 artış gösterdiğini belirten Aksoy, çiftçilerin lavanta üretimine yöneldiğini söyledi. Aksoy, "Lavantanın kurusunun kilosu 20 liradan, yaşını da 3-4 liradan satıyoruz. Geçen senki fiyatlara göre bu sene daha iyi. Geçtiğimiz yıl kurusunu 12 buçuk liradan satmıştık. Şimdi bölgemizde lavanta ekimi de artmaya başladı. Gelecek yıllarda bu bölgede rekolte daha da artacak." dedi.



ÜRETİCİ İÇİN TERCİH EDİLEBİLİR BİR ÜRÜN

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici lavantanın olumsuz hava koşullarından en az etkilenen ürün olduğu için bölgede üretiminin daha da rahat olacağını söyledi. Kullanım alanının geniş olması nedeniyle firmaların lavantayı daha da çok tercih ettiğini vurgulayan Gemici, ilimizde üretimin daha da arttığına dikkat çekti. Gemici, "Burası 10 yaşında bir lavanta bahçesi. Üreticimiz bu ürünün bir bölümünü kendisi kurutarak üretiyor. Hasat ettiği ürünün bir bölümü de yaş olarak satılıyor. Lavantada yaş ilerledikçe verim daha da artıyor. Olumsuz hava koşullarından en az etkilenen ürün olması nedeniyle de rekoltede çok fazla düşüş olmuyor. Lavantanın kullanıldığı alanlar çok geniş. En önde kozmetik sanayiinin en gözde ürünlerinden biri. Duş jeli, sabun, parfüm vb. pek çok alanda kullanılması nedeniyle de talebi yüksek bir ürün. Bu açıdan üreticimiz için iyi bir ürün." dedi.


denizli pamukkale gözler mahallesi denizli ziraat odası başkanı hamdi gemici mehmet aksoy lavanta kekik tıbbi aromatik bitki denizlimuhabir muhabir denizli haberleri