Yine yeni ve yeniden zam!

TAKİP ET

Türkiye'de her alanda yaşanan artış süte yeniden yansıdı. Süt fiyatı 2,8 lira olarak yeniden güncellendi

Türkiye’de 2021 yılı itibariyle bütün ürünler zamlandı. Üretici fiyatları da tüketici fiyatları da bundan nasibini aldı. Fiyatı en çok yükselen kalemler arasında vatandaşın en çok tercih ettiği, sağlık açısından önemli süt oldu. Ulusal Süt Konseyi tarafından üretici fiyatı 2,80 lira olarak belirlenen sütün fiyatı, marketlerde 2 lirayı aşan fiyatlarla zamlandı.


ÜRETİCİYE 50 KURUŞ ZAM


Ulusal Süt Konseyi (USK), 11 Aralık'ta 1 yıldır sabit olan süt fiyatına 50 kuruşluk zam yaparak çiğ süt fiyatını açıkladı. Yapılan zamla sütün fiyatı 2 lira 30 kuruştan 2 lira 80 kuruşa çıktı. Devlet ayrıca çiğ süte 30 kuruş da destek ödemesi yapacağını açıkladı.


3 LİRAYI BAKAN KABUL ETMEDİ


Öte yandan Denizli’de Hayvancılık Kooperatifleri Üst Birliği ile süt sanayicisi arasında yapılan anlaşma ile çiğ sütün fiyatı 3 liraya çıkarıldı. Ancak bu karar Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kabul edilmedi. Bakanlık, Nisan ayına kadar 1 litre sütün 2 lira 80 kuruştan satılacağını açıkladı.


MARKET FİYATLARINA FAHİŞ ZAM!


Çiğ sütte üretici zammına bakanlık engel olurken, tüketiciye 50 kuruşluk zammın dönüşü 4-5 katını buldu. Aralık ayının son günlerinde ülke genelindeki zincir marketlerin kendi ürünlerine kısa sürede fahiş zamlar yapıldı. Şu günlerde marketlerin kendi ürünlerin 1 litre sütün fiyatı 6 lira 90 kuruşa çıktı. Büyük süt firmalarının ürünlerinde ise bu rakamlar 7 lirayı aştı.


ÜRETİCİDE TÜKETİCİ DE TEPKİLİ


Market fiyatlarındaki fahiş zammın ardından üretici ise tepkili. Devletin tüm girdi maliyetlerine gelen zamlara rağmen üreticiye 50 kuruş zam yaptığına dikkat çeken üreticiler, “Devlet bizi girdi maliyetlerinin altında ezdirirken, marketlerde ürünlere yapılan fahiş zamlara neden denetlemiyor” dedi. Tüketiciler ise süte yapılan fahiş zamma karşı bakanlığı göreve çağırdı.

 

hayvancılık kooperatifi üst birliği denizli süt zammı denizlimuhabir muhabir denizli haberleri haberler haber