Tavas'ta Ebabil kuşu bulundu

Tavas’ta bir vatandaş yol ortasında, dünyanın en nadir kuşlarından biri olan Ebabil kuşu buldu.

Tavas'ta Ebabil kuşu bulundu

Tavas’ta bir vatandaş yol ortasında, dünyanın en nadir kuşlarından biri olan Ebabil kuşu buldu.

Reklam
Tavas'ta Ebabil kuşu bulundu
17 Haziran 2019 - 13:56
Reklam

Dünyanın en nadir kuşlarından biri olan, kendine has özellikleri ile halen esrarını koruyan Ebabil kuşu, Tavas-Baharlar’da  göründü. Ebabil kuşu neredeyse tüm ömrünü uçarak geçirdiği için havada sıklıkla görülse de yerde çok nadir görülebiliyor. 



Tavas ilçesinde bu abah süt dağıtan bir kişi, yerde çırpınan bir kuş buldu. Kuşun cinsini araştıran şahıs, türü Ebabil olan kuşun Tavas-Baharlar civarında ilk defa görüldüğü bilgisini öğrendi.

Bugün sabah 07.30 sularında aracıyla süt toplamaya çıkan Murat Tahtakın isimli şahıs, Baharlar mahallesi merkez cami yanında, yerde çırpınan bir kuş gördü. Kuş’a doğru ilerleyen ve ayakta duramadığını gören Murat Tahtakın, kuşu alarak Tarımsal Kalnma Kooperatifine götürerek burada su içirdi.



Burada yaptıkları araştırmada, Dünyada ender rastlanan tür Ebabil kuşu  öğrendi. Daha sonra Denizli Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü yetkililerini arayan Murat Tahtakın, yardım istedi.  Milli Parklar Müdürlüğü’nden gelen bir yetkili ise kuş’u alarak, gerekli incelemelerin ardından, kuşun aslında yetişkin bir kuş olduğunu, ancak yere düştüğü için uçamadığı bilgisini verdi.

Ebabil kuşunu alan Milli Parklar yetkilisi, kuş’un bir hafta kadar kuş hastanesinde rehabilite edilip, tekrar doğal ortamına salınacağını söyledi.

EBABİL KUŞU
Dini hikayelere konulan ebabil kuşu, Türkiye'de ilkbaharda görülmeye başlar, sonbaharda güneye göç ederler. Fil suresinin anlattığı ebabil, diğer kuşlar gibi dik bir şekilde duramaz. İşte, ebabil kuşuyla ilgili detaylı bilgi
Ebabil Kabe'yi yıkmaya giden Ebrehe ordusunu ayak ve gagalarından attıkları taşlarla bozguna uğratan kuşlar olarak bilinir.
Ebabil (Apus apus), sağangiller (Apodidae) familyasından 16–17 cm boyunda, kentler ve açık alanlarda yaşayan, genellikle kırlangıçla karıştırılan bir kuş türüdür.

Kırlangıçlara göre kanatları daha uzun ve kavislidir. Gece-gündüz havada kalır ve uçarken uyurlar. Geceleri gören bir türdür.
Yalnızca üreme dönemlerinde yere inip, kayalıklardaki ve yüksek binaların çatılarındaki yuvalarında uyurlar. Sürüler halinde, tiz çığlıklar atarak uçarlar. Ayaklarının üstünde diğer kuşlar gibi dik bir şekilde duramazlar.

Türkiye'de ilkbaharda görülmeye başlar, sonbaharda güneye göç ederler.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum