HABER MERKEZİ
Denizli'de son yıllarda etkisini hissettiren kuraklık endişesi, yerini umut verici bir tabloya bıraktı. Şehrin en kritik su rezervlerinden biri olan Honaz ilçesindeki Akbaş Barajı, su tutmaya başladığı 2017 yılından bu yana en yüksek doluluk oranına erişerek tarihi bir rekora imza attı.
Son dönemde bölgede etkili olan yoğun kar ve sağanak yağışlar, baraj havzasını adeta ihya etti. Geçtiğimiz yıllarda dip seviyeleri gören ve su yetersizliği nedeniyle alarm veren barajda, doluluk oranı yüzde 79 seviyesine kadar yükseldi. Bu artış, özellikle içme suyu arzı konusunda büyük bir rahatlama sağladı.
Su Miktarı 19 Milyon Metreküpü Aştı
Toplam depolama kapasitesi 24 milyon 450 bin metreküp olan Akbaş Barajı'nda biriken su miktarı, son ölçümlere göre 19 milyon 315 bin 500 metreküp olarak kayıtlara geçti. Yetkililer, kış ve ilkbahar aylarındaki yağış rejiminin barajın geleceği açısından hayati önem taşıdığını vurgularken, mevcut tablonun son 9 yılın en iyi verisi olduğunu belirtti.
Tasarruf Çağrısı Yine de Devam Ediyor
Barajdaki su seviyesinin yükselmesi yüzleri güldürse de uzmanlar temkinli olunması gerektiği konusunda hemfikir. İklim krizinin yarattığı belirsizlikler nedeniyle mevcut rezervin verimli kullanılması gerektiğini hatırlatan yetkililer, suyun her damlasının kıymetli olduğunu vurguluyor. Denizlililere, barajdaki bu sevindirici artışa rağmen su tasarrufu bilinciyle hareket etmeleri ve kaynakları israf etmemeleri yönünde çağrıda bulunuluyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: