Denizli Organizi Sanayi Bölge Müdürlüğü ve Denizli Makine Mühendisleri Odası işbirliği ile düzenlenen “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği” konulu panel bölge müdürlüğü konferans salonu’nda gerçekleştirildi. Yoğun ilgi gören panelin Moderatörlüğü Makine Mühendisi ve A sınıfı İG uzmanı Ali Sarıhan tarafından yapıldı
Konuşmacı olarak katılan Makine Mühendisi ve A sınıfı İG Uzmanı Bedri Tekin, İş kazalarında 2014 yılı SGK istatistiklerine göre ülkemizde 1626 ölümlü iş kazasının meydana geldiğini, Denizli de ise 17 ölümlü iş kazasının olduğunu açıkladı. Tekin, ülkemizde meslek hastalıklarının tespitinin düzgün ve doğru şekilde yapılamadığını, iş güvenliğinin ulvi bir çalışma alanı olduğunu, koruyucu fonksiyonu olduğunu, uzmanların birincil görevinin rehberlik olduğunu, İş yerlerinde tehlikelerin kaynağında önlenmesi gerektiğini ifade etti.
Bedri Tekin, iş yerlerinde kurallara uyulmaması halinde daha etkin önlemler alınması gerektiğini, işveren tarafından iş yerinin her bir bölümünün etkin bir şekilde denetlenmesi gerektiğini, mesleki eğitimin yapılan işin ait olduğu iş kolunda alınması gereken eğitim olduğunu, bazı iş kolları için örneğin çatı onarım personeli için bu gibi bir tanım bulunmadığını, bu yönde mevzuatta eksikliler bulunduğunu anlattı.
İG uzmanı Tekin, “Mesleki Eğitim” verilmemesi halinde 500 TL /Kişi x Ay ceza uygulandığını, cezaların tehlike sınıfı ve çalışan sayısına bağlı olarak uygunsuzluğun devam ettiği her ay için katlamalı uygulandığını, Tespit ve Öneri defterine her ay mutlaka gözlemlerin yazılması gerektiğini, İSG alanında teşvikler olduğunu, 3 yıl içinde ölümlü iş kazası olmayan iş yerlerinin yasadaki şartlar uhdesinde teşviklerden yararlandırıldığı konularına değindi.
Konuşmacı Makine Mühendisi ve A sınıfı İG uzmanı Mustafa Yazıcı ise, seviye farkı olan her zemindeki düşmenin yüksekten düşme sayıldığını, düşmekte olan bir işçinin 78 metreden yere 4 saniyede ulaştığını, Acil Durum Planlarına yüksekten düşme modülününde eklenmesi gerektiğine değindi.
Yazıcı konuşmasında, binalarda yüksekten düşmeyi önleyici korkuluklar ile ikaz şeritlerinin karıştırılmaması gerektiğini, şeritlerin uyarma görevi olduğunu, korkulukların ve güvenlik ağlarının koruma işlevi bulunduğunu, korkuluklar, seyyar iskeleler, yasam halatı, tripot kullanımı, kuyu çalışmalarında oksijen kontrolünün önemi, kuyu tabanında hidrojensülfür, metan, doğalgaz v.b. tehlikelerin bulunduğunu, dikey ve yatay yaşam halatları, düşen cisimleri yavaşlatma araçları, çatı merdivenleri, kişisel koruyucu donanım kullanımın önemini vurguladı.
Yorumlar
Kalan Karakter: