TÜTÜNCÜ, TÜCCARIN İNSAFINA TERK EDİLMEMELİ
“Denizli’deki tütün teslimi yapan üreticilerimiz daha önce tüccarla 16-17 liraya pazarlık yaptığı, sözleşmeye bağladığı tütününü 11-12 liraya tüccara teslim etmek zorunda kalıyor.
Tüccarla tütün üreticisi arasında önceden yapılmış miktar ve fiyat anlaşması var. Bazı tüccarlar sözleşmeye uymayarak, önceden belirledikleri 17-18 Türk liraya anlaştıkları fiyata uymayarak, tütün üreticisinin elinden 10-12 TL gibi fiyatlarla tütünü teslim almaktadır. Buna Bakanlığınızın müdahale etmesini, sözleşmeye uymayan tüccarlara gerekli yaptırımın uygulanmasını istiyoruz.
TARIMLA SANAYİYİ BÜTÜNLEŞTİRİN
Ülkemizde yoğun bir şekilde pamuk, pancar, fındık, zeytin, üzüm gibi sanayimizin hammaddesi ürünler üretilmektedir. Bu ürünler stratejik sanayi ürünü olarak ilan edilmelidir.
SÜTÜNÜ SATAMAYAN HAYATINI NASIL SÜRDÜRSÜN?
Hayvancılık yapan, et ve süt üretimini gerçekleştiren çiftçimizin sütünü satamadığı, sattığı parasını da alamadığına ilişkin şikâyetler geliyor. Bunların takibini Bakanlık zaman kaybetmeden yapmalıdır. Maliyetini dahi karşılayamayan çiftçi, hayvancı borcunu ödeyebilir mi? Bu çiftçimiz geleceğe yatırım yapabilir mi? Eğer çiftçisinden, işçisinden, memurundan, emeklisinden piyasaya para girmiyorsa esnafın para kazanması, işini döndürmesi, kirasını ödeyebilmesi de mümkün değildir. Bugün çiftçi can, iktidar başkanlık derdindedir.
İŞ DÜNYASININ BORCUNU ERTELEYİN
Borcunu ödeyemeyen iş dünyasının borcunu öyle dört ay ötelemek suretiyle buna çözüm getirmeye çalışıyorsanız kesinlikle yanlışın içindesiniz. Maliye Bakanına sesleniyorum: Sayın Bakan, bu dört aylık bir meseleyle falan çözülecek bir mesele değil, en az bir buçuk iki yıl bu insanlara süre vermek zorundasınız. Yoksa insanların olağanüstü hâlde, krizin derin yaşandığı dönemde dört aylık süreyle falan bu işleri döndürmesi, gününü kurtarması, borcunu ödemesi kesinlikle mümkün değildir. Onun için bu iktidarın olaya çok ciddi bakması ve iş dünyasına verilen bu imkânın uzatılması, rahat bir nefes alacağı durumun yaratılması gerekmektedir.
SANAYİCİ GÜÇ KAYBEDİYOR, İKTİDAR SEYREDİYOR
Piyasalardaki para darlığı, piyasadan çekilen paradan kaynaklanmaktadır. Sanayide üretim ve ihracat beklentisi düşerken, cari açığımız artıyor, dış ticaret açığımız fazlalaşıyor. Türk lirası dolar karşısında 1 yılda yüzde 21 değer kaybediyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sürekli fakirleşirken OHAL adı altında çok daha zor günler bizi bekliyor. O nedenle nasıl ki olağanüstü hâli üç ay yetmedi, üç ay yetmedi bir daha, bir daha üç ay istiyorsanız bu üreticilere, bu borçlulara dört ay sonra yeni bir dört daha, yeni bir dört ay daha vermek zorunda kalacaksınız. Bunu bugünden görmenizde fayda var.
“ÇİFTÇİ CAN, İKTİDAR BAŞKANLIK DERDİNDE”
CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, anayasa sürecinin çiftçilere, sanayici ve ihracatçılara hiçbir getirisi olmadığını savunarak tütün, üzüm, ay çekirdeği üreticisi ve ihracatçıya desteklerin artması gerektiğini savundu.


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: