Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından İlbade mezarlığında 10 yıl önce başlayan kazı ve restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı. Kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde izleyen Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Sanat Tarihi Profesörü Kadir Pektaş’tan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Denizli’yi fetheden komutan olarak bilinen Mehmet Gazi Türbesi'ni de ziyaret eden Zolan, 2018 yılında bu alanın vatandaşlar tarafından ziyaret edilebilen bir açık hava müzesine dönüştürüleceğini ifade etti.
SELÇUKLU’NUN EN BATIDAKİ ESERİ BURADA
Çalışmalar sırasında Mehmet Gazi Türbesi’nin yanında yer alan bir tekkenin de ortaya çıktığını belirten Başkan Zolan, “Selçuklu Devleti’nin Anadolu’da eser bıraktığı en uç nokta burasıdır. Denizli’de geçmişten bu güne ne varsa sahip çıkıyoruz. Şehir içinde nadir kalmış yapılarımız var. Bu yapıları aslına uygun bir şekilde restore ediyoruz. Ama burası manevi boyutu derin olan, Türk tarihi açık hava müzesi olarak değerlendirebileceğimiz bir nokta. Buraya artık mezarlık demek yanlış olur diye düşünüyorum. Okunan mezar taşlarından buranın tarihi hakkında da yeni bilgiler edindik. İnşallah vatandaşlarımız da bu alanı 2018 yılından itibaren gezip bilgi edinebilecekler. Denizli tarihinde ne varsa onu bu alanda görebiliyoruz.” Şeklinde konuştu.
YEDİLER TÜRBESİ ARALIK’TA AÇILIYOR
Denizli’nin manevi noktalarından birisi olan yediler müzesinde ise restorasyon çalışmları tüm hızıyla sürüyor. Çalışmaları inceleyen Zolan, “Yediler türbesi halkımız tarafından iyi bilinen ve ziyaret edilen bir nokta. Burada yapılan çalışmalarda sona gelindi inşallah Aralık ayında da burayı vatandaşlarımızın ziyaretine açacağız.” dedi.
SELÇUKLU ESERİ TÜRBE RESTORE EDİLİRKEN ORTAYA ÇIKTI
Çalışmalar hakkında bilgiler veren Sanat Tarihi Profesörü Kadir Pektaş, Mehmet Gazi türbesi restorasyon çalışmaları sırasında etrafında yapılan kazılar sırasında sınırlarını tespit ettiğimiz bir medrese ortaya çıktı. Bu yapı şuana kadar Anadolu’nun en batısında ortaya çıkan bir eser. Burada Selçuklu dönemine ait sikkeler ve seramiklere ulaştık. Bunlar buranın tarihiyle ilgili herhangi, bir şüpheye yer bırakmamaktadır.” dedi.
100 YIL SONRA MEZARLIK HALİNE GELMİŞ
Kazı çalışmları sonunda elde edilen verilere göre buranın ilk önce bir yamaç yerleşimi olduğunu tespit ettiklerini söyleyen Pektaş, “mezar taşlarından da edinilen bilgilere göre burası 1250’li yıllarda yerleşim yeri haline gelmiş. Yaklaşık 100 yıl sonra ise mezarlık haline gelmeye başlamıştır.” diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: