TÜİK’in kasım ayı enflasyon verilerini açıklamasının ardından değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, kamu çalışanları ve emeklilerin yaşadığı ekonomik kayıpların derhal giderilmesi gerektiğini vurguladı.
“ENFLASYON, ALTI AYLIK ZAMMI İKİYE KATLADI”
Erdoğan, kasım ayında enflasyonun yüzde 0,87 arttığını, yıllık enflasyonun ise yüzde 31,07’ye ulaştığını hatırlatarak, temmuz-kasım döneminde enflasyonun yüzde 11,21’e yükseldiğini söyledi. Temmuz ayında verilen yüzde 5’lik maaş artışının enflasyon karşısında tamamen eridiğini ifade eden Erdoğan, “Resmî verilere göre kamu çalışanlarının alım gücü yalnızca üç ayda 6,2 puan geriledi. Beş ayda oluşan enflasyon, altı aylık zammı ikiye katladı” dedi.
Erdoğan, ekonomik gerçeklerin hedeflerle örtüşmediğini belirterek maaş artışlarının reel olarak değer kaybettiğini, memur ve emeklilerin günlük yaşam maliyetleri karşısında zorlandığını, Maaş artışları artık bir zam değil, geçmiş kayıpları telafi etmeye çalışan bir düzeltme mekanizmasına dönüştüğünü belirtti.
“REFAH PAYI ARTIK BİR ZORUNLULUKTUR”
Erdoğan, mevcut ekonomik krizin çalışanlar üzerindeki yükünü hafifletmek için hükümete çağrıda bulunarak, “Refah payının verilmesi, bir ayrıcalık değil zorunlu ihtiyaçtır. Enflasyon farkı, oluştuğu anda gecikmesiz maaşlara yansıtılmalıdır. Seyyanen zam ile kamu görevlileri arasındaki ücret uçurumu giderilmeli, aynı görevi yapan çalışanlar arasında statü kaynaklı eşitsizlikler büyütülmemelidir” dedi. Geçim maliyetlerindeki artışa dikkat çeken Erdoğan, memurların yüzde 5’lik artışla hayatlarını sürdürmesinin mümkün olmadığını, artan kira, gıda, sağlık ve eğitim giderlerinin çalışanları büyük bir çıkmaza sürüklediğini belirtti.
“BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE MEMURLARIN GERÇEK İHTİYAÇLARI DİKKATE ALINMALI”
Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu görüşmelerinde memur ve emeklilerin beklentilerinin karşılanması gerektiğini söyleyen Erdoğan, “Hayat pahalılığının reel etkileri hesaba katılmadan alım gücünü yükseltecek kalıcı ve güçlü bir düzenleme yapılmadıkça sorunlar çözülemez” dedi.
Erdoğan, kamu çalışanlarının geçim derdiyle baş başa bırakılmaması gerektiğini vurgulayarak, sosyal devlet anlayışının çalışanlara hak ettiği değerin verilmesini gerektirdiğini ifade etti. Türkiye Kamu-Sen’in memur ve emeklilerin yaşam standartlarının iyileştirilmesi için mücadelesini sürdüreceğini kaydetti. MESUT GÜLER
Yorumlar
Kalan Karakter: