Karahayıt’ta düzenlenen İyi Tarım Uygulamaları Çalıştayına; Vali Dr. Ahmet Altıparmak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İyi Tarım Organik Tarım Daire Başkanı Sebahat Güllüoğlu, Vali Yardımcısı Celalettin Cantürk, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Yılmaz Erkaya, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili ile 30 İlin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinden gelen görevliler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İyi Tarım Organik Tarım Daire Başkanı Sebahat Güllüoğlu ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Yılmaz Erkaya, iyi tarım uygulamaları hakkında bilgiler verdi.
Daha sonra kürsüye çıkan Vali Dr. Ahmet Altıparmak, iyi tarım uygulamalarının önemine değindi. Konuşmasında İlimiz tarım üretimi ve İyi Tarım Uygulamaları ile ilgili bilgileri de paylaşan Vali Dr. Ahmet Altıparmak; “İyi tarım uygulamaları, sosyal açıdan yaşanabilir, ekonomik açıdan verimli ve karlı, insan sağlığını koruyan, hayvan refahı ile çevreye önem veren, üretimi sürdürülebilir hale getirmek için uygulanması gereken işlemleri kapsayan bir üretim yönetim sistemidir. Topluma bu bilinci yerleştirirsek ve gerçekten vicdani sorumluluğu hatırlatarak bunu yürütürsek inanıyorum ki; iyi tarım uygulamaları, sadece para kazanmak için değil, gelecek nesillere olan sorumluluk da yerine getirilmiş olur. Farklı İllerden geldiniz, farklı uygulamalarınız var. Sizler tarım konusunda hepimizden daha fazla bu işin içerisindesiniz. Daha bilgilisiniz ve daha fazla vicdani sorumluluğa sahip insanlarsınız. Dolayısıyla bizim bu konunun üzerine daha özverili ve sorumluluk duygusuyla düşmemiz ve sağlıklı gıdaları raflara, sofralara taşımamız lazım. Nasıl ‘benim evladım’ diyorsak nasıl ‘benim ailem, annem ve babam’ diyorsak ‘benim toplumum, benim insanım, benim vatanım’ dememiz lazım” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Çalıştay’da görüşülecek konulara geçildi. 3 grup halinde görüşülecek olan konularda; birinci grupta; İyi tarım uygulamalarında bitki koruma ürünlerinin kullanımı ve boş ambalaj atıklarının bertarafı, ikinci grupta; İyi tarım uygulamaları esaslarına göre üretilen sertifkalı ürünlerin pazarlanması ve üçüncü grupta ise İyi tarım uygulamaları yapan üreticilerin uygunluk kriterlerini yerine getirmesinde danışmanların sistemdeki yeri konuları görüşülecek.
Ülkemizde ‘İyi Tarım Uygulamaları’ konusunda İlimiz, son 4-5 yıllık süreçte gösterdiği performansla yüzde 6800 artışla üretici bazında birinci, alan bazında da üçüncü sırada yer alıyor. 2016 yılında İlimizde İyi tarım uygulamaları 16 ilçede, 2 bin 861 işletmede, 131.764 dekar alanda yapıldı. Bu üreticilere toplam 7.869.171 TL Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca destekleme ödemesi yapılacağı öğrenildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: