SÜT ve yoğurt üretip -satarak geçinen köylüler, Aralık ayı sonu itibariyle satış yapmalarının yasaklanmasına kızarak Valillik önünde eylem yaptı. Denizli’nin dört bir yanından gelen çiftçiler, seslerini duyurmak için önce Denizli Valiliği önünde bir araya geldi.
Köylüler, pazar yerine gelen zabıtaların yoğurt ve sütün Aralık ayı sonundan itibaren satılmayacağını, karara uymayanlara ise 15 bin liraya kadar ceza kesileceğini ifade ettiler. Köylülere, Valilik önünden geçen tüketiciler de destek verdi. Üreticiler, valilik ve büyükşehir belediyesi arasında sorunlarına çözüm aradı.
Valilik önündeki eylem sonunda üreticiler arasından seçilen 3 kişi Vali Yardımcısı İsmail Kaygısız ile görüştü. Vali Yardımcısı Kaygısız’ın, kararın valiliğin olmadığını belirterek, eylemcileri Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne yönlendirdi. Sorunlarına çözüm bulamayan üreticiler soluğu Denizli Büyükşehir Belediyesi’nde aldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ile görüşen ve dertlerini anlatan üreticiler, çare istedi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu ile görüşen Başkan Zolan, alınan yasak kararının korsan satıcılar için geçerli olduğunu, kendi hayvanlarından elde ettikleri ürünleri satanlar için uygulanmayacağını söyledi.
Üreticiler, sorunlarına çare bulunmadığını, kendilerine zabıta tarafından tolerans tanınacağını, ürünlerini bir süre daha satabileceklerini belirterek, ilerleyen dönemlerde eğer sonuç alınmazsa Ankara’ya gideceklerini ifade ettiler.
Yasakla birlikte, geçim kaynaklarının kesileceğini söyleyen köylüler tepkilerini şöyle ifade ettiler.
Tek bildiği işin yoğurt satmak olduğunu ve başka geçim kaynağının olmadığını söyleyen 65 yaşındaki Gülhanım Özcan ,”Benim 2 ineğim var. Bu yaşımda ona bakıyorum. Maaşım falan yok. Onunla geçiniyorum. Ben şimdi sağdığım sütü satamazsam neyle geçincem.”
Suat Gemici, “Kararı duyduktan sonra gecemiz, gündüzümüz birbirine karıştı, uyuyamaz oldum. Bizim geçim kaynağımız bu. Bize öneri sunsunlar biz de ona göre hareket edelim. Bizi denetlesinler, evlerimize de gelsinler. Eğer kurallara aykırı bir davranış yaparsak para cezası kessinler günlük pazara çıkmama cezası kessinler tamam diyeceğiz. 40 hayvanım var böyle olursa tüm hayvanları kesmek zorunda kalacağım. Küçük üreticinin desteklenmesi gerekir” diye konuştu.
İsmail Aydoğmuş ,”Bizim ürünlerimiz daha kaliteli. Atamız köylü milletin efendisi demiş. Ama artık köylü köle oldu. Biz geçim kaynağımız bu, biz şimdi ne yapacağız. Ben üniversite de 2 çocuk okutuyorum. Şimdi kara kara düşünüyorum nasıl okutacağımı. Yetkililerden sorunumuza çözüm bulmasını istiyoruz.
Yıldız Sevim, “2 çocuğumu evlendirdim, birisi de üniversite de okuyor. Ben geçimimi nasıl sağlayacağım? Bu yaşından sonra beni hiçbir yer almaz, çalıştırmaz. Ben nerede çalışacağım. Bizim süt ve yoğurt satmamız için herhangi bir alternatif sunmuyorlar. Ne yapalım ambalajda mı satalım yoksa dolapta mı? Bize söylenen sadece satmayın deniyor, fakat gerekçesi yok. Ekmek paramıza dokunmasınlar.”
Valilik önünde eylem yapan köylülere vatandaşlardan da destek geldi. Bunlardan biri de Melahat Paköz,”Biz özellikle pazara gidip köylünün ürettiği yoğurt süt alıyoruz. Devlet bu köylüden ne istiyor. İşte sabah gidip aldım pazardan. Doğal yoğurt yemek istiyoruz.”
Gülperi Zehra,“Market yoğurdu yemiyorum. Özellikle gidip pazardan alıyorum. Bu yaşıma kadar hiç bir şey olmadı. Yetkililer köylünün yanında olsun. Gelir kaynakları kesilmesin. Birçok kadın bu şekilde ailesine bakıyor.”
Arzu Paydar,”Yaşım 60 bu yaşıma kadar açık süt-yoğurt yedim hiç birşey olmadı. Göründüğü gibi gayet sağlıklıyım. Paket sütü torunlarımın bile içmesine izin vermiyorum. Bu nasıl bir uygulama.”
Yorumlar
Kalan Karakter: