MHP’li İsmail Özdemir, TBMM’de İletişim Başkanlığı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, dezenformasyonla mücadelede yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Belirli şartları taşıyan gazeteciler için yeşil pasaport verilmesi gerektiğini belirten Özdemir, özel sektörde çalışan gazetecilerin maaşlarının iyileştirilmesi gerektiğini söyledi. MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, TBMM Genel Kurulu’nda İletişim Başkanlığı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, dezenformasyonun dijital çağın en büyük sorunlarından biri olduğunu ifade etti.
“SOSYAL MEDYADA YAYILAN GERÇEK DIŞI HABERLER, MİLLİ BİRLİĞİMİZİ ZAYIFLATMA RİSKİ TAŞIMAKTADIR”
MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, “Bilginin kasıtlı çarpıtılması, toplumu yanıltmak ve kaos yaratmak amacıyla kullanılmaktadır. Özellikle sosyal medyada yayılan gerçek dışı haberler, milli birliğimizi zayıflatma riski taşımaktadır.
Dezenformasyon konusu dijital çağda her ferdin, toplumun ve devletlerin mücadele ettiği öncelikli meselelerden biridir. Bilginin kasıtlı şekilde çarpıtılması toplumu yanıltmak, kutuplaştırmak ve kaos yaratmak amacıyla kullanılmaktadır. Özellikle dijital platformlarda yayınlanan gerçek dışı haberler bireylerin algısını manipüle ederek demokrasimizi ve millî birliğimizi zayıflatma riski taşımaktadır.
Bu kapsamda bilhassa sosyal medyanın karanlık dehlizlerinde türetilen haberlere karşı her daim uyanık ve teyakkuzda olunmalı, toplumu aydınlatacak çabalar verimli, aktif ve dinamik olarak kullanılmalıdır” dedi. 2022 yılında yürürlüğe giren Dezenformasyon Yasası’nın etkilerine değinen Özdemir, yasa sonrası tespit edilen yalan haber sayılarındaki artışa dikkat çekti. Özdemir, “2022-2023 yıllarında tespit edilen dezenformasyon sayısı 328 iken, bu sayı 2023-2024 yıllarında 956’ya yükselmiştir." diye konuştu.
“CAYDIRICI DÜZENLEMELERE İHTİYAÇ VAR”
Mevcut cezaların yetersiz kaldığını belirten İsmail Özdemir, daha caydırıcı düzenlemelere ihtiyaç olduğunu belirterek, "İletişim Başkanlığımızın başarılı ve değerli çalışmalarıyla deşifre edilen bu karanlık girişimlere mukabil tespit edilen dezenformasyonlarla alakalı gerekli yasal işlemlerin vakit kaybetmeksizin başlatılması ise bir zorunluluktur. Hatta aynı konuda geçerli olan yasal yükümlülüklerle alakalı cezaların da yetersiz kaldığı, aynı amaçla yeni ve ilave bir düzenlemeyle caydırıcılığın artırılması gerekliliği karşımızda durmaktadır.
Dezenformasyon tehlikesiyle mücadele sadece hukuki düzenlemelerle değil, aynı zamanda toplumsal bilinçlenme ve medya okuryazarlığın artırılmasıyla mümkündür. Doğru bilginin yaygınlaştırılması ve dezenformasyonun önlenmesini millî değerlerimizin korunması adına bir sorumluluk olarak görmeliyiz."Yabancı fonlar aracılığıyla yürütülen medya faaliyetleri, yalnızca gazetecilik mesleğine değil, aynı zamanda toplumsal birlikteliğimize de tehdittir" ifadelerini kullandı.
“GAZETECİLERE YEŞİL PASAPORT VERİLMELİ”
Özdemir, İletişim Başkanlığı’na bağlı bir bilgilendirme merkezi kurulması gerektiğini belirtti. Bu merkezin, resmi açıklamaların ve duyuruların tek bir kanaldan yapılmasını sağlayarak bilgi kirliliğini önleyeceğini ifade etti.MHP’li Özdemir, gazetecilerin uluslararası temaslarını kolaylaştırmak için belirli şartları sağlayan basın mensuplarına yeşil pasaport verilmesi gerektiğini belirterek, “Küresel düzeyde artan iletişim, medya ve diplomasi faaliyetlerinin birleştiği ve hatta iç içe geçtiği bir dönemde, Türk basın mensuplarının yurt dışına rahat seyahat edebilme imkânına kavuşturulmaları gerekir.
Ülkemize karşı sürdürülen faaliyetlerin medya alanında önemli bir yer tuttuğu dikkate alındığında, Türkiye'nin tezlerini doğru yerde, doğru şekilde anlatabilecek, mesleğinin namusuna, kendi onuruna ve ülkesine sadakatle bağlı olan medya mensuplarımızın alanlarındaki uluslararası temaslarına erişebilmeleri için belirli şartlara sahip gazetecilerimize yeşil pasaport edinme imkânı mutlaka tanınmalıdır. Bu durumu belirli bir meslek grubuna imtiyaz olarak görmeyip ülkemizin diplomatik kudret ve üstünlüğünün gereği olarak değerlendirmek yerinde olacaktı” şeklinde konuştu.
“GAZETECİLERİN MAAŞINI İYİLEŞTİRME ÇAĞRISI”
Ayrıca, özel sektörde çalışan gazetecilerin maaşlarının düşük olduğunu vurgulayan MHP'li Özdemir, “2025 yılı için medya kuruluşlarının daha duyarlı ve cömert davranması elzemdir” diyerek şunları dile getirdi:"Kamu ve özel kuruluşlarımızın bünyesinde faaliyet gösteren gazeteci kardeşlerimiz, mesleğin ve insanlığın gerektirdiği onur ve haysiyetiyle hizmetlerini sürdürürken alın terinin karşılığını almaları gerekir. Ancak özel sektörde görev yapan gazetecilerimizin bugünkü maaşları mevcut şartlarda oldukça düşük seviyede kalmaktadır.
Gazeteci kardeşlerimiz hiç şüphe yok ki bunun çok daha iyisini hak ediyorlar. Bilinen ve önde gelen medya kuruluşlarında dahi bu tablo değişmemekte, hem haber merkezlerinde hem de sahada görev yapanlar zorlanmaktadırlar. Özel sektörde çalışan gazetecilerimizin maaş dağılımındaki eşitsizliğin ivedilikle düzeltilmesi gerekmektedir. Medya kuruluşlarının sahipleri ve yöneticilerinin 2025 yılı için daha eşit, cömert, duyarlı ve fedakâr bir yaklaşım sergileyerek gazetecilerimizin maaşlarını iyileştirmeleri elzemdir."
“İLETİŞİM FAKÜLTESİ MEZUNLARININ İŞ SORUNU”
Özdemir, Türkiye’deki iletişim fakültelerinin sayısındaki artışa rağmen mezunların iş bulmakta zorlandığını belirtti. Yerel medyanın karşılaştığı zorluklara da değinen Özdemir, bu kuruluşlara daha fazla ilan imkanı tanınması gerektiğini ifade etti. MESUT GÜLER
Yorumlar
Kalan Karakter: