Yaşar Öztürk, bu çalışmasının amacını şöyle belirtiyor: “Zaman içinde kaybolup giden değerlerimizi yeniden gün ışığına çıkarmak ve geçmişin güzelliklerinden bir demet sunarak tarihe kayıt düşmek istiyoruz. Biyografik alan taramasıyla gerçekleştireceğimiz bu çalışma, bizim diyarın (Serinhisar’ın) gönül ve kültür coğrafyasını ortaya çıkaracak. Bu bir ahd-i vefa çalışmasıdır. Unutulmuş değerlerimizin gün ışığına çıkartılma çabasıdır.”
Öztürk, Serinhisar’dan Portreler’in uzun zamandan beri düşündüğü bir araştırma projesi olduğunu, biyografik bir alan çalışma olacağını belirtiyor. “Yaklaşık 100 kişinin hayat hikâyesini ve bilinmeyen yönlerini ortaya koyacağız. Toplanan veriler tarafımdan yorumlanacak. Şahıslarla ilgili anekdot ve fıkralar ekleneceğiz, fotoğraflar ve belgelerle metinleri zenginleştireceğiz. Bu bir bakıma, özel albümlerde kalmış eski fotoğraf ve belgelerin taranmasıdır. Görüştüğüm kişiler Serinhisar üzerine yaptığımız bu çalışmayı heyecanla karşıladılar. Büyük bir memnuniyetle bilgi ve belgeleri benimle paylaşmaya başladılar. Allah izin verirse, çok sayıda kişi ile görüşeceğim. Görüşmelerimizde video kaydı, not olma, ses kaydı, fotoğraflama gibi yöntemler kullanacağız.
Bu bir başlangıçtır, uzun soluklu bir alan çalışması olacak. Biyografisi çıkarılacak kişi hayatta ise bizzat görüşeceğiz; vefat etmiş ise, birinci derece akrabalarıyla görüşüp o kişiler hakkında bilgi ve belgeleri toplayacağız.
Serinhisar’ın son 70-80 yıllık kültür tarihini ve sosyolojik yapısını ortaya çıkarmayı hedefliyoruz. Bizim bu çalışmamızdan sosyal bilimlerin diğer alanlarında çalışan bilim adamı ve araştırmacılar da yararlanacaklar.
Böylece ben memleketime (Serinhisar’a ) olan vefa borcumu ödemiş olacağım. İnşallah tamamlamak nasip olur. Tamladıktan sonra “Serinhisar’dan Porteler ” adı altında yayımlayacağız.” dedi.
Yaşar Öztürk’ün bu çalışması Serinhisar’da ve Serinhisarlılar arasında büyük bir heyecan ve memnuniyet oluşturdu.
Yorumlar
Kalan Karakter: