“Gönül büyük bir şehirdir. Allah’ü Tealâ gökte, yerde, yerin altında her ne yarattı ise bunların hepsi o şehirde vardır ve o şehre sığar. O şehirde iki sultan vardır. Birisi Rahmânî, diğeri Şeytanîdir. Rahmani sultanın adı akıldır. Naibi iman, subaşısı miskinliktir. Her kalbin sağında yedi kalesi vardır. Yüce Allah her kalede bir muhafızı vekil bırakmıştır. Bunlar; ilim, cömertlik, haya, sabır, perhizkârlık, korku ve edebdir.
Bu ahlâki niteliklerden yoksun bir iman düşünülemez. Yani iman, “inandık” demekle bitecek bir kavram değildir.
Akılla sorgulanmalı, ilimle taçlandırılmalı ve cömertlik, edep, korku gibi ahlâki faziletlerle yaşanmalıdır ki anlamını bulsun!”
Evet. Bu sözler bana ait değil.
Hacı Bektaş-ı Velî’ye ait...
Ahlâk açısından bakacak olursak haklı değil mi?..
Ahlâki değerler, imanın taçlanması için elzem değil mi?
Demek ki, yolsuzluk yapmak hırsızlık yapmak anlamına gelmez diyorsanız; imanı taçlandıran ahlâkî değerleri hiçe sayıyorsunuz demektir!
NE MUTLU TÜRK’ÜM DİYENE!
Nor: naib; vekil. Subaşı; komutan yardımcısı.
İMANIN AHLÂKİ BOYUTU
Yayınlanma :
11.09.2018 15:17
Güncelleme
: 11.09.2018 15:17
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: