Etkinlikler çerçevesinde hem sağlık çalışanlarına yönelik eğitimler verildi hem de vatandaşlara ulaşılarak bilgilendirme çalışmaları yürütüldü. Diyabet farkındalığının rengi mavi balonlar gökyüzüne bırakıldı.
Sağlık Bakanlığı tarafından aile hekimlerinin mesleki gelişimlerini desteklemek ve klinik entegrasyon süreçlerine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen “Tanıdan Tedaviye Güncel Yaklaşımlar” eğitim programı Kasım Ayı konusu Dünya Diyabet Gününde “Diyabet” olarak belirlendi.
Bu kapsamda Denizli’de görev yapan Aile Hekimlerinden oluşan birinci gruba eğitim düzenlendi. Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Aytekin Polat’ın günün anlam ve önemine değinen konuşmasıyla başlayan program; Dahiliye Uzmanı Dr. Mustafa İz’in eğitimi ile devam etti. Yine diyabet günü kapsamında Merkez ve ilçelerde sağlık tesislerinde birçok etkinlikler düzenlendi.
Kurulan stantlarda vatandaşlara diyabetin nedenleri, korunma yöntemleri ve erken teşhisin önemi anlatılırken, isteyen vatandaşların kan şekeri ölçümleri ücretsiz olarak gerçekleştirildi. İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı ekibi tarafından diyabet farkındalığının rengi olan mavi balonlar gökyüzüne bırakılarak Diyabet Hastalığına dikkat çekildi.
Diyabet Önlenebilir Bir Hastalıktır
Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk diyabet hastalığının özellikle tüm dünyada ölüme neden olan bulaşıcı olmayan hastalıklar arasında yer aldığını belirterek şöyle konuştu: “Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabetin görülme sıklığı her geçen gün artmaktadır. Diyabetin ortaya çıkması ile birlikte normal değerlerin üzerinde seyreden kan şekeri sinir sistemi, göz, kalp ve böbrek gibi organlarda akut ve kronik komplikasyonalara neden olabilmekte, bunun bir sonucu olarak da bu organların işlevlerinde önemli sorunlara yol açabilmektedir.
Diyabetin temel nedenlerine bakıldığında; kentleşme, yaşlanan bir nüfus, sağlıksız beslenme, azalan fiziksel aktivite ve dolayısıyla obezitenin çok önemli etkileri olduğu görülmektedir. Uluslararası Diyabet Federasyonu 2024 yılı verilerine göre dünyada 589 milyon insan diyabetlidir. Diyabetli insanların yaklaşık %50’sine tanı konulmamıştır. Diyabetli 430 milyon kişi çalışma hayatındadır. Dünya Diyabet Günü 2024-2026’nın teması “Diyabet ve Esenlik”tir.
Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından 2025 yılı için Diyabet Gününün odak noktasının “işyerinde diyabet” olması hedeflendiği belirtilmektedir. Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun projeksiyonlarına göre 2050 yılına gelindiğinde her 8 yetişkinden 1'i, yani yaklaşık 853 milyon kişi diyabet hastası olacak; bu da %45'lik bir artış anlamına gelmektedir.
Ancak, tip 2 diyabet için önleyici tedbirler alarak ve tüm diyabet tipleri için erken teşhis ve uygun bakım sağlayarak diyabetin etkisini azaltmak mümkündür. Bu önlemler, bu durumla yaşayan kişilerin komplikasyonlardan kaçınmasına veya bunları geciktirmesine yardımcı olabilir. Bu nedenlerle sürdürülebilir sağlık modelleri bağlamında Bakanlığımızın kamu ve özel tüm paydaşlarla yapmakta olduğu çalışmaların birincil hedefi, diyabete zemin hazırlayan sağlıksız beslenme, hareketsizlik ve obezite gibi risk etmenleri konusunda toplumsal farkındalığın artırılması ve bu risk faktörleri ile mücadele edilmesi suretiyle diyabetin önlenmesidir.
Ayrıca diyabet ve ilişkili hastalıklara erken tanı konulması ve uygun tedavisinin yapılması da öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Vatandaşlarımız diyabetin önlenmesinde ve ilerlemesinin yavaşlamasında önemli yer tutan sağlıklı kilonun korunması için Müdürlüğümüze bağlı İlçe Sağlık Müdürlükleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerimiz, Sağlıklı Hayat Merkezlerimizdeki diyetisyenlerimize başvurarak beslenme danışmanlığı alabilirler. Yine diyabet yönetimi için aile hekimlerine başvurarak diyabet ve komplikasyonlarının etkin takip ve tedavisini sağlayabilirler” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: