Hastalara şifa, işsizlere istihdam olacak olan Deve Sütü üreticiliğinin kurulması ve proje aşaması şu şekilde özetleniyor.
Derneklerin kapasitelerinin geliştirilmesi kamu kurumları ile olan ilişkilerinin artırılması ve karar alma mekanizmalarına aktif katılım sağlanması gibi çeşitli amaçlarla derneklerimizin faaliyetlerini desteklemek için her yıl proje karşılığı tamamı hibe destekli kredi veren içişleri bakanlığımız 2016 yılında "Dernekler ve üst kuruluşları için proje yardımları" programı için 2016 yılı proje teklif çağrısına Sarayköy ilçemize geçtiğimiz yıl atanan kaymakamımız Fatih Akkaya nın bizlere verdiği pozitif enerjisiyle, destek ve gayretleriyle bu yıl ilk kez Sarayköy ilçemizde kurulan ülkemizin ilk ve tek Deve çiftliği deve sütü deve yavrusu yetiştiriciliğini ön plana çıkararak Pamukkale üniversitesi gıda mühendisliği ve uşak üniversitesi gıda mühendisliği bölümlerinin destek ve katılımlarıyla Türkiye’de ilk ve tek olan “DEVE SÜTÜ ŞİFA VE İSTİHDAM KAYNAĞI OLUYOR” projesini içişleri bakanlığımıza sunarak ülkemizde bir ilke imza attık.
İçişleri Bakanlığı dernekler dairesi başkanlığı, “Dernekler ve üst kuruluşları için proje yardımları” programı çerçevesinde, Denizli ili Sarayköy ilçesinde bulunan Ülkemizdeki en geniş çaplı ilk ve tek Deve sütü üretimi ve tesisi ile ilgili olarak Derneğimiz tarafından proje başvurusunu yaptığımız “DEVE SÜTÜ ŞİFA VE İSTİHDAM KAYNAĞI OLUYOR” projesinin sonuçları Ağustos ayında açıklanacak olup bu projemizin kabulü ve desteklenmesi için Denizli milletvekillerimiz Şahin Tin, Sema Ramazanoğlu, Cahit Özkan ve Ekonomi Bakanımız sayın Nihat Zeybekci ile görüşerek desteklerini istedim ve bu projenin bir örneğini kendilerine sundum , inşallah bu projenin kabulü ile Türkiye’de ilki gerçekleştireceğiz.
Ayrıca proje kapsamı çalışmalarında ilçemizde üretilmekte olan Deve sütü ile ilgili araştırma geliştirme faaliyetleri ile katma değeri olan yeni ürünlerin geliştirilmesi konusunda Pamukkale üniversitesi gıda mühendisliği bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ömer Şimşek , yrd. Doç. Dr. Seher Arslan ile Uşak üniversitesi gıda mühendisliği bölümü Başkanı Doç. Dr. Nurullah Şanlı görevlendirilmiştir.
Bu projeye katılmamızda bizleri öncülük eden, bizlere verdiği pozitif enerjisiyle, destek ve gayretlerinden dolayı Sarayköy kaymakamımız sayın "Fatih AKKAYA" çok Teşekkür ederiz.
PROJEMİZE GELİNCE
Projemizin amacı:
Deve sütü sahip olduğu amino asitler, proteinler, yağ asitleri, mineraller ve vitaminler ile benzersiz bir bileşime sahiptir. Deve sütü özellikle dünyanın kurak topraklarında yaşayan insanlar için önemli bir protein kaynağıdır. İçerdiği doymamış yağ asitleri ile beslenmeye ve özellikle beyin gelişimine ve sağlığına katkı verir. Ayrıca, antikanserojen, antidiyabetik, antioksidan, antimikrobiyal, hepatoprotektif etkilere de sahiptir. Bilinen bu etkileri ile deve sütü günümüzdegerek yurt içinden gerekse yurt dışından talep görme potansiyeli yüksektir. Bu bağlamda projenin genel amacı: Deve sütünün gerek yurtiçi ve gerekse yurt dışında tanıtımının yapılarak farkındalık oluşturulması ve istihdamın arttırılmasıdır. Projemizin özel amacı, besin değerinin yüksekliği, mineral bakımdan zengin olması nedeniyle çeşitli hastalıklara iyi geldiği bilinen deve sütünün üretimi, Denizli-Sarayköy ilçemizde bu işi yapan ve yapmaya istekli olan çiftçilerin bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi, eğitilmesi ayrıca Sarayköy ilçemizin bu konuda tanıtımlarının gerek yurtiçi ve gerekse yurt dışında tanıtımının yapılarak istihdamın arttırılmasıdır.
Projenin gerekçesi:
Deve; sütü için ilk evcilleştirilen hayvandır (1). Develersu yetersizliği bulunan sıcak, sert iklimlerde kısıtlıkaynakları kullanmaya çok uygun canlılardır (2). Deve sütü sahip olduğu kazein, laktoferrin, lizozim,Ig, insülin ve insülin-benzeri protein gibi proteinler,esansiyel yağ asitleri (ω-3, ω-6), Fe, Mg ve Cu gibimineraller, Vitamin C ve niyasin gibi vitaminler ile benzersiz bir bileşime sahiptir (3). Deve sütü dünyanın kuraktopraklarında yaşayan insanlar için önemli bir proteinkaynağıdır. Deve sütü özellikle Afrika ve Asya’dayüzyıllardır besinsel ihtiyaçları karşılamak üzeretüketilmektedir. Doymamış yağ asitlerinin (ω-3; ω-6)yüksek içeriği ile beslenmeye ve özellikle de beyin sağlığına katkı sağlar (4). Besinsel önemi yanında,deve sütünün insan sağlığı için yararları da sözkonusudur (5-7).
Deve sütü bağışıklık sisteminin etkinliğiniartırır, zengin insulin düzeyi ile geleneksel diyabettedavisinde kullanılır. Deve sütünün laktoferrindendolayı, antibakteriyel, antiviral ve antitümör özellikleri vardır (4). Deve sütü koroner kalp hastalığınıazaltmada yardımcı olur, enfeksiyonlarda, tüberküloz,kanser ve mide-bağırsak yangıları vb. hastalıklarda iyileştirici rol oynar (8). Deve sütü çocuklarda ciddigıda alerjilerini sağaltır ve bağışıklık sistemini ıslah eder (4). Deve sütü antikanserojen, hipoallerjenik,antidiyabetik, antioksidan ve karaciğer, böbrek vbdoku koruyucu özellikler gösterir. Deve sütününhastalıkların tedavisinde kullanımı yeni olmayıp(6), eski çağlardan beri bilinmekte (2) ve belirlihastalıklar için bir alternatif tedavi olarak dünyanınbazı bölgelerinde kullanılmaktadır (4). Ayrıca,deve sütünün diyabete bağlı böbrek bozukluklarınakarşı koruyucu etkileri de söz konusudur (8).Antigenotoksikve antisitotoksik etkilerine (9)ek olarak, besin değeri ve insan sağlığı üzerindekiolumlu etkileri deve sütünü günümüzde ilgi duyulan bir konu haline getirmiştir. Özellikle son beş yıldadeve sütünün biyolojik etkileri ve tedavide kullanımıüzerine gerçekleştirilen bilimsel çalışma sayısında önemli birartış dikkati çekmiştir.
Besinsel önemi yanında, deve sütünün insan sağlığı için yararları da göz önüne alınarak bu besinin tanıtımının yapılması, litresi 50 liradan satılan deve sütünün, gerek yurt içinden gerekse yurt dışından talep görüyor olması, hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin sağlıklı deve sütü üretim yapabilmeleri için bilinçlendirilmesi, Sarayköy’de deve güreşlerinin ve deve yetiştiriciliğinin geleneksel olması ve bu konuda yapılacak faaliyetlerin ilçemize, istihdama ciddi katkılarının olacağından dolayı, bu projeyi hazırlamaya gerek duyulmuştur.
Projenin hedefleri:
1. Besinsel önemi yanında, deve sütünün insan sağlığı için yararları da göz önüne alınarak bu besinin tanıtımının yapılması,
2. Sarayköy ve çevre ilçelerde hayvancılıkla uğraşan çiftçilere deve sütünü anlatmak,
3. Bu amaçla fuarlara katılarak tanıtım sağlamak,
4. Basın, yayın araçlarını kullanarak öncelikle Denizli ilinde, sonrasında Türkiye’de deve sütünün besinsel önemi yanında, insan sağlığı için yararlarını anlatmak,
5. Üretim yapan ve yapacak olanların sağlıklı deve sütü üretim yapabilmeleri için bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi,
6. Sarayköy’de deve güreşlerinin ve deve yetiştiriciliğinin geleneksel olması ve bu konuda yapılacak faaliyetlerin ilçemizin tanıtımına ve kültürel faaliyetlere katkı sağlayacak olması,
7. Talep ve süt üretiminin artmasına bağlı olarak istihdama ciddi katkılarının olacağı düşünülmektedir.
Projenin hedef kitlesi:
1- projemizin hedef grubu, Sarayköy ilçesinde öncelikle deve ile ilgilenen ve sonrasında ilgilenecek olan çiftçilerdir. Türkiye'deki sayılı deve üretim çiftliklerinden birinin bulunduğu Denizli'nin Sarayköy ilçesinde, bir haftalık deveden, 20 yaşına kadar 20'nin üzerinde devenin bakımı yapılıyor.Çiftlikte bir yandan güreşçi deve yetiştirilirken, diğer yandan da deve sütü üretiliyor.
Projemizden dolaylı olarak yem üreticileri, bu konuda yatırım yapacak iş adamları ve bölge insanı olumlu yönlerden etkilenecektir.
Yeterli tanıtım sayesinde daha sağlıklı bir yaşam sürmek isteyen ve farklı hastalıklara sahip olup tedaviye katkı sağlamak amacıyla tüketmek isteyen tüm tüketiciler hedef kitlemizdir.
Denizli'nin Sarayköy ilçesindeki deve üretim çiftliğinde satılan deve sütü, gerek yurt içinden gerekse yurt dışından talep görüyor.
Bir deve günde 1,5 litre süt veriyor
NOT:İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA GÖNDERİLEN PROJE ÖRNEĞİ, PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ VE UŞAK ÜNİVERSİTESİ KATILIM BELGESİ, DEVE ÇİFTLİĞİ RESİMLERİDİR...
Yorumlar
Kalan Karakter: