Denizli Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri İskender Doğan, Anadolu Medya Buluşması’nda gerçekleştirilen çalıştayda yaptığı konuşmada, “RTÜK’ün her ay Radyo ve TV’lerden aldığı Reklam beyannamesini 1 gün dahi gecikmeli vermesi halinde radyolardan 2 bin 500 TL, televizyonlardan 5 bin TL alması çok büyük yanlıştık.Bu yanlıştan derhal dönülsün.. Gecikmeli beyanname veren kuruluşlara yasal gecikme cezası verilsin” dedi.
İskender Doğan, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:“RTÜK özel radyo ve tvlerden KEP adresi alması için dayatıyor. Bugün valilik ve resmi daireler, Sivil toplum örgütleri, siyasi partiler Hotmail-Gmail den haberleşiyor. Mail adresi kullanıyor. Hiçbir kurum ve kuruluş KEP adresi kullanmıyor.. KEP adresi için 100- 200 tl gibi rakamlar ödeniyor. Bu paralar boşa gidiyor. KEP adresi almayanların yayın lisansı iptal ediliyor.Böyle bir uygulama olur mu? RTÜK’ü karşımızda değil, yanımızda görmek istiyoruz. Bu yanlış uygulamaların derhal düzeltilmesini bekliyoruz. İnternet medyasının yasal düzenleme yapılmasını, internet haber sitelerine lisans verilmesini istiyoruz. İlan-reklam da % 18 olan KDV oranı çok yüksektir. Bu oranın % 5’e çekilmesini bekliyoruz.Yine mahkemelerde, Basın davalarında Bilirkişi olarak İletişim fakültelerinin öğretim görevlilerine bilirkişi raporları düzenlemesi için başvuru yapılıyor. Bu kişilerin basın gerçeğini bilmiyor.. Basınla da iştigal etmiyor. Düzenledikleri raporlar da sürekli gazeteci aleyhine düzenleniyor. Bu nedenle pek çok gazeteci meslektaşım para cezaları, hapis cezaları alıyor..
SARI BASIN KARTLI GAZETECİLER BİLİRKİŞİ OLSUN.
Basın mahkemelerinde en az 10 yıllık sarı basın kartı taşıyan, Gazeteciler Federasyonu ve Gazeteciler Cemiyeti Yöneticileri bilirkişi olsun.Mesleki tecrübe, birikimleri olan, mesleği yaşayan arkadaşlarımızın hazırlayacakları bilirkişi raporları objektif ve gerçekçi olacaktır.Bu konunun düzeltilmesini bekliyoruz.
TELİF BEDELİ, RTÜK BEYANNAMESİ ÜZERİNDEN DÜZENLENSİN
Her yıl artan meslek birlikleri telif diye, radyo ve televizyonların kapısını dayanıyor. Yayıncı kuruluşların yetkilileri mahkeme koridorlarında, çile çekiyor. Bu duruma son verilsin.
RADYO VE TELEVİZYONLAR RTÜK’E VERDİKLERİ REKLAM BEYANNAMESİNE, ulusal yayıncılar % 1, Yerel radyolar % 2 pay eklenmek kaydıyla bu sorun kökten düzenlensin.RTÜK bu duruma müdahil olsun “dedi..
Yorumlar
Kalan Karakter: