Anasayfa
  • GÜNDEM
  • ASAYİŞ
  • Denizli Hava Durumu
  • EKONOMİ
  • SPOR
    Amatör Ligler
  • YAŞAM
  • ETKİNLİK SİYASET SAĞLIK EĞİTİM B.ŞEHİR BELEDİYE M.EFENDİ BELEDİYE P.KALE BELEDİYE DTO KÜLTÜR-SANAT BÖLGE HABERLERİ MAGAZİN
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Metin ALKAN
  3. RAMAZAN AYINDA SAHURA KALKMANIN ÖNEMİ, FAZİLETİ ADABI
Yayınlanma: 25 Mart 2024 - 18:30

RAMAZAN AYINDA SAHURA KALKMANIN ÖNEMİ, FAZİLETİ ADABI

25 Mart 2024 - 18:30
TAKİP ETTAKİP ET
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
RAMAZAN AYINDA SAHURA KALKMANIN ÖNEMİ, FAZİLETİ ADABI
Metin ALKAN

 Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla  

 

   ‘Seher’ kelimesi istisnasız hepimiz için pek çok şey ifade eder. Kimimiz için şiirlerde geçen ve özlenen bir vakit, kimimiz için çalışma vakti, kimimiz içinse ‘ders’ saatidir. Sahur vakti Ramazân-ı Şerîfte bambaşka bir mânâ kazanır; nimet için şükür, sünnete ittibâ ve oruç için kuvvet vesilesi olarak. Lügatte seher kelimesiyle aynı kökten gelen ve ‘sabah olmadan önceki vakit, gecenin son üçte biri’ şeklinde anlamlarla kayıtlı bulunan ve aslı ‘sahûr’ olan kelime  fıkıhta, gecenin sonunda kalkarak Allah Te‘âlâ’nın bahşettiği rahmetten istifâde, Peygamber Efendimiz (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem)in sünnetine ittibâ ve oruç için güç kazanma niyetiyle yemek yeme anlamına gelmektedir.

 

   Sahur Rahmettir

 

   Oruç ibâdeti, bilindiği üzere önceki ümmetlere de farz kılınmış bir ibâdettir. Bununla beraber onların orucuyla ümmet-i muhammedin orucu arasında birtakım farklar olduğu belirtilmektedir. Amr İbnü’l-As (Radıyallâhu Anh) anlatıyor: “Rasûlullâh (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki: “Bizim orucumuzla ehl-i Kitâb’ın orucunu ayıran  fark sahur yemeğidir.” (1)

 

Kaynaklarda nakledildiğine göre oruç ibâdeti, farz kılındığı ilk yıllarda  ümmet-i muhammed için de geceden itibaren başlamaktaydı fakat oruç başlangıcı daha sonra tan yerinin ağarmasına kadar ertelenerek bizlere kolay kılındı.

 

   Orucun ümmet-i Muhammed için kolaylaştırıldığını îlân ve iftar vaktiyle sahur vaktini beyân sadedinde Kur’ân-ı Kerîm’de şöyle buyrulmaktadır:

 

   “Oruç gecesi kadınlarınızla birleşmek size helâl kılınmıştır. (Çünkü) onlar sizin için bir örtüdür, siz de onlar için bir örtüsünüz. Allâh sizin, gerçekten nefislerinize çokça hâinlik yapmakta bulunmuş olduğunuzu bilmiş de, hemen tevbenizi kabul etmiş ve sizden affetmiştir.

 

Artık şimdi (size helâl edildiğine göre,) onlarla birleşin ve (gayeniz sadece şehvetinizi tatmin olmasın da,) Allâh’ın sizin için yazmış olduğu şeyi arayın! (Böylece çocuk beklentisine girin ve nikâhın meşrûiyet gayelerinden biri olan çoğalmayı sürdürün.) (İmsak vakti girdiğinde, gün başlangıcını ifâde eden) sabahın beyaz ipliği (geceyi temsil eden) siyah iplikten sizin için iyice belirinceye kadar yiyin için! Sonra orucu geceye kadar tamamlayın! (Ancak) siz (oruç geceleri) mescitlerde itikâf edici kimselerken onlarla birleşmeyin. İşte bu (hükümler), Allâh’ın hudududur! Artık onlara yaklaşmayın! İşte Allâh âyetlerini insanlara böylece apaçık bir şekilde beyan ediyor, tâ ki onlar iyice sakınabilsinler.” (2)

 

 

   İbnü Abbâs (Radıyallâhu Anhümâ)dan rivayete göre; İslâm’ın başlangıcında Müslümanlar oruç tutacakları zaman ancak yatsı namazını kılıncaya veya uyuyuncaya kadar yiyip içebilir ve eşleriyle cinsî münasebette bulunabilirlerdi. Orucunu açmadan yatsıyı kılan veya uyuyakalan kişiye ise, bir dahaki geceye kadar yemek içmek ve hanımına yanaşmak haramdı.Sahabe-i kirâm (Rıdvânullâhi Te‘âlâ Aleyhim Ecma‘în)den bazıları yatsıyı kıldıktan sonra eşlerinin yanına gittiklerinde, onların sürdükleri güzel kokulardan etkilenerek dayanamayıp cima ettiler. Sonra pişman olarak Rasûlûllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)e geldiklerinde bu âyet-i kerîme inerek, tevbelerinin kabul edildiğini ve o günden sonra gece boyu ailelerinden istifâdenin kendilerine helâl edildiğini beyan etti. (3)

 

   Sahur Bir Şükür Vesilesi ve Oruç İçin Kolaylıktır

 

   Orucun, ehl-i kitâb’ın mükellef tutulduğu ve ümmet-i muhammed için farz kılındığı ilk dönemdeki hükümlerine göre kolaylaştırılmış olması, bir şükür vesilesidir. Sahura kalkmak, oruç tutmak için güç kazanmak olduğu gibi, bu yönüyle bir şükrün de edâsı niteliğindedir.İbnü Abbas (Radıyallâhu Anhumâ) Peygamber Efendimiz (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem)in şöyle buyurduğunu haber vermiştir: “Gündüz orucuna sahur yemeği ile yardımcı olun, kaylüle (öğle uykusu) ile de gece namazına yardımcı olun!” (4)

 

   Sahurun Fazîletleri

 

   Peygamber Efendimiz (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) sahura kalkıp yemek yemenin üzerinde çok durmuş, Ashâb-ı Kirâm (Rıdvânullâhi Te‘âlâ Aleyhim Ecma‘în) de bu konuda hassasiyet göstermişlerdir. Enes İbnü Mâlik (Radıyallâhu Anh)dan rivâyet edilen bir hadîs-i şerîfte Peygamber Efendimiz (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem): “Sahur yemeği yiyin, zira sahurda bereket vardır.” buyurmuştur. (5)

 

   Ebû Sa‘îd el-Hudrî (Radıyallâhu Anh)dan rivâyet edilen bir hadîs-i şerîfte Peygamber Efendimiz (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem)sahur yemeğinin önemini şöyle beyân etmiştir: “Sahur yemek, tümüyle hayır ve berekettir, sakın onu bırakmayın, velev ki sizin biriniz bir yudum içsin. Zira şüphesiz Allah Te‘âlâ ve melekleri sahur yiyenlere salât buyurur (feyiz ve nûr yağdırır)lar.” (6)

 

   Sahurda Çok Yemek

 

   Sünnette asıl olan az yemek ise de, sahurda sağlığa ciddî şekilde zarar vermeyecek bir raddeye kadar yiyenin kınanmayacağı bazı hadîs-i şerîflerde ifade ediliyor. Gerek bu durum, gerekse de ‘velev ki sizin biriniz bir yudum içsin’ vurgusu, sahurun ehemmiyetini gösteren açık beyânlardır. İbnü Abbâs (Radıyallâhu Anhumâ)nın rivâyet etmiş olduğu bir hadîs-i şerîfte Peygamber Efendimiz (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: “ (Kazançları ve yedikleri) helâl olması durumunda üç kişiye yediklerinden dolayı bir hesap yoktur. (Bunlar da: ) Oruçlu, sahur yapan ve Allah Te‘âlâ’nın yolunda nöbet tutan!” (7)

 

   Aynı konuyla ilgili Ebû Hureyre (Radıyallâhu Anh)dan rivâyet edilen bir hadîs-i şerîfte ise Peygamber Efendimiz (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: “Üç kişi, nimetten sorguya çekilmezler. Yedirip içiren, iftar eden ve sahur yapan, bir de misafir ağırlayan. Üç kişi de kötü huylarından dolayı kınanmazlar. Hasta, iftar edinceye kadar oruçlu bir de adaletli yönetici.” (8)

 

   Sahurda Hurma Yemek

 

   Hurmanın faydaları hakkında pek çok hadîs-i şerîf vârid olmuştur. Ciddî derecede enerji veren ve tok tutan bu gıdanın oruç açılırken tüketilmesinin yanı sıra sahurda da tüketilmesi hakkında Ebû Hureyre (Radıyallâhu Anh)dan rivâyet edilen bir hadîs-i şerîfte Peygamber Efendimiz (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: “Hurma, mü’minin ne güzel sahur yiyeceğidir.” (9)

 

   Sahurun Yapmanın Vakti ve Hükmü

 

   Sahur yapmanın oruç için güç sağlayan bir yönü olduğu gibi, bundan asıl maksadın Allah Te‘âlâ’nın rahmetini gözetmek ve Peygamber Efendimiz (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem)in sünnetine ittibâ olduğunu daha evvel beyân etmiştik. Bu düşüncelerle sahura kalkmak sünnet ve bu vakitte yemek yemek müstehâb kabul edilmiştir. (10)

 

Sahur için sünnette tavsiye edilen vakit, gecenin sonudur; fakat fecrin doğup doğmadığı (imsâk vaktinin girip girmediği) konusunda şüphe edilecek bir vakte kadar tehir edilmesi de kerih görülmüştür.

(11)

   İftarda acele etmenin, sahuru ise geciktirmenin vurgulandığı: “Nübüvvet (peygamberlik) amellerinden biri de iftarın ta‘cili (öne alınması), sahurun da tehir edilmesidir.” meâlindeki hadîs-i şerîfler, Allah Te‘âlâ’nın rahmeti ve Peygamber Efendimiz (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem)in şefkatinin göstergelerindendir.  

 

   Dolayısıyla hadîs-i şerîflerde üzerinde bu derece titizlikle durulmuş olan sahur yemeği konusuna önem vermeli ve ümmet-i Muhammedin ayırt edici vasıflarından biri olan bu nebevî sünneti sürdürme konusunda Ashâb-ı Kirâm (Rıdvânullâhi Te‘âlâ Aleyhim Ecma‘în)in hassasiyetini gözetmeliyiz.Ramazan-ı şerifiniz mubarek olsun. Allah CC selamı bereketi Rahmeti üzerinize olsun.

                 

Dipnotlar

[1] Müslim, Sıyâm, 46; Tirmizî, Savm, 17
   [2] Bakara Sûresi:187
   [3] Kur’ân-ı Mecîd ve Tefsirli Meâl-i Âlîsi, Bakara Sûresi:187. âyet-i kerîme tefsirli meâli. Bu konuda geniş malumat için ayrıca bakınız: Rûhu’l-Furkan Tefsîri: 2/326
   [4] Ali el-Müttakî, Kenzü’l-Ummâl, No:21484, 7/803
   [5] Buhârî, Savm: 20, Müslim, Sıyâm: 45
   [6] Ahmed İbnü Hanbel, el-Müsned, 3/12, 44, 4/377
   [7] Taberânî, el-Mu‘cemu’l-Kebîr, no: 12012
   [8] Deylemî, Müsnedü’l-Firdevs, no:2501, 2/94; Ali el-Müttakî, Kenzü’l-Ummâl, no:23637, 8/456
   [9] Ebû Dâvûd, Sıyâm, 16, No:2345
   [10] Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslâm İlmihâli, Yasin Yayınevi, İstanbul, 2005, Sad. İsmailağa Fıkıh Kurulu, s.359
   [11] a.y.

 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • ZEKATIN TİCARET MALLARI, TOPRAK ÜRÜNLERİ, ÖŞÜR, TİCARET MALLARI - 09 Mayıs 2025
  • ZEKAT,FİTRE VE ORUÇ FİDYESİ KİMLERE VERİLİR? - 02 Mayıs 2025
  •   ZEKATIN GEÇERLİLİK ŞARTLARI, ZEKATA TABİ MALLAR - 11 Nisan 2025
  • RAMAZAN BAYRAMI - 31 Mart 2025
  • MUBAREK AREFE GÜNÜ - 29 Mart 2025
  • RAMAZAN BAYRAMI ÖNCESİ AREFE - 29 Mart 2025
  • ZEKAT - 28 Mart 2025
  • DİNİ BAYRAMLARDA YAPACAĞIMIZ HAZIRLIKLAR - 27 Mart 2025
  • BİN AYDAN HAYIRLI GECE LEYLE-İ KADR - 26 Mart 2025
  • İSLAMDA CÜNÜPLÜK, GUSÜL, ORUÇ... - 25 Mart 2025
  • İHYA-I ULUMUDDİN'DE ORUÇ - 25 Mart 2025
  • Haramlardan sakınan oruçlunun sükûtu tesbih, uykusu ibadet, duası makbul ve ameli de muzaaf olur    - 25 Mart 2025
  • BAKARA SURESİ  185. AYET RAMAZAN AYINDA ORUÇ - 24 Mart 2025
  • SADAKA-İ FITIR - 24 Mart 2025
  • BİZİM ORUCUMUZ - 24 Mart 2025
  • RAMAZAN'DA ORUÇ VE İFTAR SOFRASI - 24 Mart 2025
  •  RAMAZAN ORUCUNU NİYET EDİP, BAŞLANILAN ORUCU BOZMAK - 21 Mart 2025
  • RAMAZAN ORUCUNU NİYET EDİP, BAŞLANILAN ORUCU BOZMAK - 20 Mart 2025
  • RAMAZAN ORUCUNDA KAZA VE KEFFARET - 19 Mart 2025
  • RAMAZAN ORUCU BOZAN ŞEYLER, ORUCU BOZMANIN CEZASI - 18 Mart 2025
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 34
Köşe Yazarları
ZEKATIN TİCARET MALLARI, TOPRAK ÜRÜNLERİ, ÖŞÜR, TİCARET MALLARI
Metin ALKAN
ZEKATIN TİCARET MALLARI, TOPRAK ÜRÜNLERİ, ÖŞÜR, TİCARET MALLARI
AK PARTİ İL BAŞKANI YOLLARDA
İbrahim İMAMOĞLU
AK PARTİ İL BAŞKANI YOLLARDA
SN. MUHAMMED SUBAŞIOĞLUNA ÇAĞRIM
Av. Hasan KURŞUNCU
SN. MUHAMMED SUBAŞIOĞLUNA ÇAĞRIM
Ahmet Karışan
Ahmet Karışan
HAYALLER GÜZEL 
VATANI İÇİN SAVAŞIRKEN ÖLENLER KELLE DEĞİL, ALAH'IN ÖVDÜĞÜ ŞEHİTLERDİR…
İbrahim AFATOĞLU
VATANI İÇİN SAVAŞIRKEN ÖLENLER KELLE DEĞİL, ALAH'IN ÖVDÜĞÜ ŞEHİTLERDİR…
ATEŞİN ERİTTİĞİ DEMİRİN DERDİNDEYİM
Öğr. Gör. Yaşar ÖZTÜRK
ATEŞİN ERİTTİĞİ DEMİRİN DERDİNDEYİM
Hasan Akın
Hasan Akın
BUCAK'IN SIRRI (Sırrı BİLTEKİN)
Sevim SAY
Sevim SAY
BOZDUR BOZDUR HARCAN!
VATANIN HÂLİ
Fikret KARATEPE
VATANIN HÂLİ
Çok Okunan Haberler
Denizli'de 24 yaşındaki genç canına kıydı
Denizli'de 24 yaşındaki genç canına kıydı
AK PARTİ İLÇE BAŞKANI İSTİFA ETTİ
AK PARTİ İLÇE BAŞKANI İSTİFA ETTİ
Av tüfeğiyle intihar etti
Av tüfeğiyle intihar etti
Ana Sayfa
GÜNDEM
ASAYİŞ
Denizli Hava Durumu
EKONOMİ
SPOR
YAŞAM
ETKİNLİK
SİYASET
SAĞLIK
EĞİTİM
B.ŞEHİR BELEDİYE
M.EFENDİ BELEDİYE
P.KALE BELEDİYE
DTO
KÜLTÜR-SANAT
BÖLGE HABERLERİ
MAGAZİN
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Günün Haberleri
Arşiv
Anketler
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • ASAYİŞ
  • DTO
  • EĞİTİM
  • IGF
  • KÜLTÜR-SANAT
  • SİYASET
  • SPOR
  • YAŞAM
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Kullanım Sözleşmesi
  • Veri Politikası
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim

Deneme Bonusu Veren Siteler
Holiganbet
deneme bonusu veren siteler casino sitelerideneme bonusu veren sitelerdeneme bonusu veren sitelerdeneme bonusu veren sitelercasino siteleriCanlı Casino Siteleriyeni deneme bonusu veren sitelerdeneme bonusu veren siteler 2025deneme bonusu veren siteler